Risør kommune er en sørlandskommune på ca. 6 800 innbyggere, men hvor folketallet mangedobler seg om sommeren når turister strømmer til kommunen. Med sin beliggenhet mot Skagerrak og sitt historiske sentrum med hvite hus og trange gater, er det mange som har falt for idyllen og setter Risør på reiselista hvert år. Risør regnes som en av de best bevarte trehusbyene i Europa.
For bobilturister er det flere steder å slå seg ned med bilen, enten på bobilplasser, campingplasser eller gjennom fricamping.
Turistkontoret er i hovedsak digitalt, og du finner dette på www.risorby.no.
Hovedoversikt steder å stå
Bobilparkering finner du både på Tjenna i sentrum og på tettstedet Søndeled.
Campingplassene i kommunen heter Sørlandet Feriesenter (på Hope), Røed Camping (rett ved E18), Risør Resort/Moen Camping (på vei inn mot Risør) og Hommen gård (langs SSS-veien på Gjernes).
Fricamping legger vi ikke ut her, men tar med ett unntak som et godt tips for hvor du skal parkere dersom det er fullt på Tjenna. Kommunen gir nemlig tillatelse til å stå gratis på asfaltert parkeringsplass ved Risørhallen, kun et par kilometer fra sentrum. Her er det ikke strøm, vann eller tømmemuligheter for toalett.
Tømmemuligheter
Om vi ser bort fra campingplasser er det for øyeblikket tre steder å tømme toalett i Risør. Cirkle K på Frydendal, bobilparkeringen på Tjenna og bobilparkeringen på Søndeled (denne er ikke offentlig). Hos Cirkle K er det også mulig å tømme gråvann.
Ting å se og gjøre
Risør er kjent som kunst- og kulturby, og det er flere galleri å besøk gjennom sommersesongen. Kunstparken er et naturlig sted å besøke dersom man er interessert i kunst.
Med en av Europas best bevarte trehusbyer, vil det for mange være en opplevelse i seg selv å tusle rundt i den gamle delen av byen slik som Kamperhaug og Tangen. Mange steder er det små smug som er lett å overse, og det er faktisk lov å gå langt flere steder enn det mange tror.
Risør Akvarium holder åpent noen dager i uken hele året, men om sommeren er det åpent hver dag. Her er det mye spennende for både store og små.
Ut på tur
Urheia er et yndet tursted for de som vil gå korte turer. Her var det et festningsanlegg som tyskerne satte opp under krigen, og man kan i dag gå i skyttergraver og inn i bunkere. Dette gjør Urheia til et flott sted også for barnefamilier. I Urheia finner du også et par bademuligheter for de som ønsker å bade i ferskvann, og ikke minst de beste utsiktspunktene for å se “Den hvite by ved Skagerrak” fra oven.
En flott turmulighet er til “Sild” ikke langt fra Åkvåg. Her finner du Nord-Europas største jettegryter i fjell. Da snakker vi om seks meter i diameter og fem – seks meter dype. I tillegg til selve jettegrytene er utsikten flott og turen ut fin å gå.
Bading
For de som ønsker å bade er det en rekke flotte muligheter både fra fastland og ute i skjærgården. Alle campingplassene i kommunen ligger med flotte bademuligheter.
Randvikstrendene er mye brukt gjennom sommeren, og her kan man jo velge hvilken av de to strendene man ønsker å bruke ut fra vindretningen. Ellers så har man Sagjordet med en liten strand for de minste og stupebrett og bading fra brygga for de litt større. Det er også en bystrand ute på Holmen.
Stangholmen bør besøkes under oppholdet. “Agnes” er båten som tar deg til og fra Stangholmen. Ute der kan du gå turer, nyte solen, bade eller besøke restauranten eller kroa.
Om man er på Søndeled så ligger det en liten badestrand i forbindelse med Søndeledtunet. Og har man tatt turen til Hope/Sandnes så er Karolina stedet med sin sandstrand og grillfasiliteter.
Men, dette er Sørlandet så du finner mange fine steder å bade ut over dette.
Trening
For de som ønsker en treningsøkt ligger hovedidrettsanlegget i Risør på Kjempesteinsmyra med fotballbaner, løpebaner, sandvolleyball med mer.
Også når det gjelder trening er Urheia et flott sted. Løper du rundløypa så kan du regne den som ca. en kilometer lang.
På Hope/Sandnes er det turorientering hvor du får kjøpt kart på Sørlandet Feriesenter.
Kirkene
Risør kirke, eller Den hellige ånds kirke som den også heter, ble innviet helt tilbake i 1647. Kirken ble reddet under bybrannen i 1861, og det er guidet omvisning på sommeren.
Frydendal kirke ble bygget i 1879, og tilhørte den gang Ytre Ssøndeled. Denne kirken er ikke åpen for omvisning om sommeren.
Søndeled kirke er den eldste i Risør, og ble bygd andre halvdel av 1100-tallet. Kirken er pusset opp etter dette, så det er bare murverket som står igjen. Dagens form og utsmykking er fra andre halvdel av 1700-tallet.